A bejegyzés ideje: 2010.08.04. 00:58

Marty már számtalanszor beharangozta ezt az írást – ma jutott el a lelkiismeretem arra a pontra, hogy : „figyelj, ha ma sem írod meg, vaze, akkor hulyekocsog vagy”. Szóval, ez történt az USÁban, kedves olvasó.

Utunk fő célja gömbözési ismereteink elmélyítése volt. Ennek megfelelően szerveztük a programunkat. Wisconsin államban ledöbbentünk, hogy egy kis falu, Wilmot melletti közparkban egy tökéletes gömb pályát talált a helyi gömböző vállalkozó.

Egyetlen kapavágás nélkül egy mintaszerűen füvesített, füves töltésekkel határolt lejtőn guríthatja Downhill Master gömbjeit Jason egy, az év alig 2 téli hónapjában használt, így a meleg hónapokban üres szánkópályán. Természetesen legörögtünk mi is és megörökítettük Péter és Laci nyerítéseit a gömbben.

Egy slaggal mosható belsejű Dodge Avengert kaptunk a chicagoi autókölcsönzőben, a kopogós műanyagbelsőn kívül azonban semmilyen kritika nem érhette bérautónkat. Több mint 4000 kilométeres körutunkon tökéletes kényelemben, csendben utaztunk és meglepően szerény benzinfogyasztás mellett gurultunk át 6 államon.

Tennessee államban Pigeon Forge volt a következő állomás – meglátogattuk az amerikai piacvezető ZORB pályáját. A pálya annak idején egy 4 évig tartó, átgondolatlan és nagyon költséges beruházás nyomán készült el. A galambként elszállt dollármilliók ellenére a pályán rendszeresen leállt a Zorbulator nevű felvonó szerkezet, gyakoriak voltak az eróziós problémák. Idén nyárra az új-zélandiak összeszedték magukat és minden jól szervezetten működött. Egy gurulásért 50 amerikai dollárt kell csengetni, ezért a felejthetetlen élményen kívül egy névre szóló oklevéllel is gazdagabb lesz a gömböző. A képen a Zorbulator és a mellette óriástojásként sorakozó ZORB gömbök.

Péter próbálta ki a ZORB gömbök hevedereit. A hevederes gömbben itt biztonsági megfontolásból egyszerre csak egy személy gurulhat. A gömböző szinte a gömb középpontjában ül és egy ügyesen kigondolt, összetett heveder vigyáz rá a gurulás közben.

A július 18-án kelt rövid tudósításban már érintettem a túra harmadik állomását – Illinois államot. Itt egy 90.000 kivágásra szánt karácsonyfa ültetvény és a lenti képen látható kukorica-labirintus mellett épült egy fém-fa szerkezetű rámpa. A labirintus vendégei így e nyártól gömbözhetnek is, egyelőre a mintegy 80 méter hosszú rámpás pályán, hevederes gömbökben.

A szakmai program után igyekeztünk gépipari érdeklődésünket is kielégíteni és meglátogattuk a Harley Davidson üzemet, Kansas Cityben. Az előre egyeztetett gyárlátogatás csalódás volt. 20 percet töltöttünk a gyártócsarnokban, ahol mindössze a Sportster és Dyna modellek benzintankjának és sárhányóinak préselését és hegesztését láthattuk, azt is robotok végezték. A 15 fős csoportot biztonsági kommandó kísérte végig – nem értem, hogy a 20 éves modelljeiken mit féltenek ennyire. A gyár előtt parkolnak a dolgozók gépei, ezek közül fotóztunk néhányat. A motorok mögötti táblán természetesen ott virított a felirat: „Do not touch or sit on.”

Hatalmas élmény volt ugyanakkor a 80-as államközi autópálya mellett felhúzott óriás-kamionparkoló és a szomszédban álló kamionmúzeum. Nem áll módomban vitatni a „World’s largest truckstop” elnevezést, a létesítmény tényleg hatalmas. A sofőrök egy Tesco hipermarketnyi áruházban választhatnak kiegészítőket teherautóikhoz, majd sportcsarnoknyi étteremben burkolhatnak egy igazi steaket. Kell is a hely, néhány ember akkora volt, hogy minden bizonnyal különdíjat fizet tengelytúlterhelés miatt.

A múzeumban 100 év kamionjainak krémjét állították ki, csodásan felújítva. Sajnos késve érkeztünk, így csak 2 órát nézegethettünk, egy műkedvelő akár egy napig is csorgathatja itt a nyálát. A képen egy gyorsasági kamion látható, amely 1988-ban óránként 151 mérföldes sebességgel száguldott.

Hazarepülésünk előtt Moline-ban látogattuk meg a John Deere Pavilont. A gyár és a márka 170 éves történetét mesélik el a csarnokban, az első ekétől a napjainkban gyártott traktorokig.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombozz.blog.hu/api/trackback/id/tr392197344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden jog fenttartva! :: A blogot rendezgette weinie4 :: Gömbözz! 2010
süti beállítások módosítása